Italská kuchyně je známá po celém světě pro své lahodné a autentické pokrmy. Jedním z těchto klasických jídel je lasagne, vrcholná italská tradiční specialita, která okouzlí vaše chuťové pohárky. Tato vrstvená směs těstovin, boloňského ragú a sýrové omáčky je oblíbená po celém světě, ale domácí verze má vždy něco navíc. V tomto článku vám představíme recept na domácí lasagne, která vás okouzlí chutí a autenticitou.
Co budete potřebovat:
Pro těstoviny:
- 12 lasagní těstovinových plátů
Pro boloňské ragú:
- 500 g mletého hovězího masa
- 400 g strouhaných rajčat (pomodoro)
- 1 cibule (nasekaná)
- 2 stroužky česneku (nasekané)
- 1 mrkev (nastrouhaná)
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce rajčatové pasty
- 1/2 hrnku červeného vína
- 1 lžička sušeného oregana
- 1 lžička sušeného bazalku
- Sůl a pepř podle chuti
Pro sýrovou omáčku:
- 500 g ricotty
- 1/2 hrnku strouhaného parmazánu
- 1/4 hrnku nasekaného čerstvého bazalku
- 1/4 hrnku nasekaného petržele
- 1 vejce
Pro vrstvení:
- 1/2 hrnku strouhaného parmazánu
Postup:
- Příprava boloňského ragú: Na olivovém oleji osmahněte cibuli, česnek a mrkev, dokud cibule nezezloutne. Přidejte mleté maso a smažte, dokud nezezelená. Přidejte rajčatovou pastu, víno, strouhaná rajčata, oregano, bazalku, sůl a pepř. Vařte na mírném ohni asi 30 minut, dokud se omáčka nezahustí.
- Příprava sýrové omáčky: V misce smíchejte ricottu, parmazán, bazalku, petržel a vejce. Tuto směs použijete k vrstvení lasagne.
- Vaření těstovin: Lasagni těstoviny vařte podle návodu na balení. Obvykle se vaří jen krátce, protože dále uhnízdí v troubě.
- Vrstvení lasagne: Na dno pekáči položte jednu vrstvu vařených lasagní těstovin. Přidejte polovinu boloňského ragú, následovanou polovinou sýrové směsi. Pokračujte další vrstvou lasagní těstovin, zbývajícím ragú a zbývající sýrovou směsí. Na vrchol položte poslední vrstvu těstovin a posypejte strouhaným parmazánem.
- Pečení: Pekáč s lasagne dejte do předehřáté trouby na 180°C a pečte asi 30-35 minut, dokud povrch nezezloutne a začne křupat.
- Podávání: Nechte lasagne chvíli odpočinout před krájením, aby se těstoviny ustálily. Poté můžete pokrm podávat a doplnit o čerstvý bazalka nebo petrželku na ozdobu.
Lasagne je klasickým pokrmem italské kuchyně, který spojuje bohatou chuť boloňského ragú se svěží sýrovou omáčkou a vrstvením těstovin. Tato domácí verze lasagne je příležitostí k vytvoření jídla plného lásky a autenticity, které potěší vaše chuťové buňky i ty vašich hostů. Tak se pusťte do vaření a objevte krásu tohoto tradičního italského pokrmu. Buon appetito!